torsdag 28 oktober 2010

Måndagens föreläsning

Jag har ju läst böckerna och visste ju därför vad det skulle handla om och vilket budskapet är. Men det är ett så pass bra ett så jag tyckte det var bra med lite repetition!!

Visste ni tex att:

+ En medelsnitts svensson får i sig 6-7kg kemikalier på år bara genom den mat vi äter/ vanlig mat??
+ Att anledningen varför de flesta av dessa kemikalier är förbjudna i djurmat är (enligt de verk som kontrollerar detta) för att djuren själva inte kan läsa och bestämma sin egen mat... vilket vi ska kunna....!
+ Att den forskning som gjorts på dessa kemikalier bara är gjorde på djur, och är undersökta var för sig, och då godkänts eftersom att man inte sett någon fara med dem en och en, dvs var för sig... men det finns en stor studie på att vissa av dessa ämnen tillsammans gör barn överaktiva (symtom likt ADHD). Den forskningen är inte nog godkänd än så det tar man inte hänsyn till!!

Den hemlige kocken, den första boken, tyckte jag var en ögonöppnare och en bra bok om man vill få liiite insyn i ämnet. Jag gör mycket barnmat själv, vilket ju kan kännas lite överambitiöst ibland, men inte när man lyssnar och blir påmind om sånnt här!

Han menar dock på att hans budskap inte är att behöva laga allt själv och bara köpa dyra varor, utan att budskapet är att vi ska börja (och fortsätta) ifrågasätta matindustrin. Att mycket av den mat vi stoppar i oss inte är vad vi tror att den är, och att det ska bli enklare att få reda på vad vi egentligen stoppar i oss!! tex hur är maten tillverkad, hur är maten producerad, behöver en innehållsförtecknng innehålla så många ingredienser de ofta gör?? Om fler gör det, kommer industrin att anpassa sig och backa tillbaka när det gäller utfyllnadsmaterial och kemikalie och hantering av mat.






"Mats-Eric Nilsson skrev boken som ingen ville ge ut. Ordfront Förlag nappade och nu har boken sålt i över 60 000 exemplar. Med boken ville han visa hur mycket av vår mat, både till vardags och till fest, som inte är vad vi tror att den är. Livsmedelsindustrin kan fejka och gör det. Författaren lär oss att läsa innehållsförteckningar, att förstå vad som finns bakom varje E-nummer och ger oss receptet på den konstgjorda smaken av jordgubbe. Boken har blivit en ögonöppnare för många, för andra en bekräftelse. Flera blev upprörda och rensade skafferi och kylskåp från produkter med tillsatser. En bok det är synd att missa."

Inga kommentarer: